DSLR camera kopen, koopgids

jasper-leonard-_dsc1714Verschillende vrienden vroegen me onlangs een ‘camera tip’. Het leek me makkelijker om hier uniform op te antwoorden, dan meerdere malen. Vandaar:
<= – * Jasper’s Ultimate Buyer’s Guide Extreme *-=>  For a crop-*factor dslr around 500-700€
Ik specificeer me hier dus op ‘crop factor’ spiegelreflex camera’s, voor gebruik op vakantie, in huis en op een famille feest.  Voor die safari, zou ik mogelijk andere lenzen aanraden.
Algemeen:
Aan een foto camera heb je niet veel, als je deze niet uit je tas of uit je kast haalt. Denk dus zeker aan:
“Wanneer wil ik de camera gebruiken?”
“Wat voor een tas is handig?”
“Hoe groot en zwaar mag alles dan zijn?”
MERK:
Je kan stellen dat alle grote camera merken, ‘goed gerief’ op de markt brengen.
Of je nu een Sony, nikon, canon, pentax, fuji of olympus koopt..  het enige waar je rekening met dient te houden is: als je een bepaald merk kiest en je investeert in lenzen dat je best aan dit merk trouw blijft.
Voor de rest kan je stellen: hoe groter het merk; hoe makkelijker en voor meer waarde je de camera 2de hands kan verkopen.
 
BODY: 
 
ISO RUIS: 
Het meest belangrijke bij een moderne camera is de ‘noise’ op hoge iso waarden.  Bij weinig licht krijg je meer ruis. Als je zonder flash wil trekken, in een gezellig verlichte kamer heb je al snel een iso waarde van 3200. Wat ruis met zich meebrengt. Alle camera sensor’s hebben een eigen ruis hoeveelheid. Hoe ouder de camera, hoe meer ruis (normaal)
Voor je een camera koopt, vergelijk je deze best op een website in deze trend:
WIFI:
Als je actief bent op Instagram/facebook/ watsapp. En graag al snel een foto deelt, is Wifi zeer handig.
Je kan met moderne camera’s snel je foto’s op lage resolutie op je gsm overzetten. En zo zonder computer reeds een foto delen op sociale media.
Op reis kan je zo die groepsfoto snel via watsapp naar het thuisfront zenden.. handig.

Interne stabilisatie: 
Als je je hand niet kan stilhouden, kan dit van pas komen. ALs je een normale hand hebt… is dit zelden nodig.   Hoe dan ook handig als je veel video wenst op te nemen.
De beste prijs kwaliteit:
Zal je altijd hebben als je een camera- body koopt welke niet het nieuwste model is, maar het model daarvoor. En als je deze 2de hands koopt.
Om lastige garantie verhalen te omzeilen raad ik jullie deze site aan:
Foto konijnenberg is een zeer goede en ongeveer de best geprijsde camera winkel van België. (ook voor nieuw camera materiaal) . En ze verkopen occasies met 1 jaar garantie… perfect dus.
Een andere optie is Grobet (Antwerpen.) Maar hun occasies staan niet altijd online. (je kan steeds in de winkel informeren.)
LENZEN:
Vermits moderne GSM’s reeds een degelijke foto opleveren moeten DSLR’s vechten om nog een meerwaarde te blijven. Op het vlak van Scherptediepte (bokeh, wazigheid) onderscheiden deze camera’s zich nog steeds . Maar dit is vooral lens- afhankelijk.
De meeste instap- camera’s komen met een basislens (18-55mm)  Dit is het zoom bereik van de lens; 18mm is breedhoek. 55mm is tele, of portret.
Er zijn ook lenzen van 18-140mm etc… dit is handig als je op safari bent of aan de  kant van een rivier kayak’s wil trekken..
Het nadeel van deze standaard lenzen is dat ze niet licht gevoelig zijn. (de lichtgevoeligheid is het “F waard”.)
Bij deze lenzen is de F-waarde f3,5 (breedhoek) en 5,6 (tele). Dit zorgt ervoor dat je minder licht hebt als je inzoomt, maar zorgt er ook voor dat je minder mooie ‘wazigheid’ (bokeh) hebt als je inzoomt.
Ter illustratie hier tweemaal een kerstige scéne op 50mm. éénmaal getrokken op F2,0 éénmaal op 5,6
F2,0jasper-leonard-_dsc1710
 
Wat ik hiervoor aanraad is:
-Vaste lens : 50mm of 35mm
Je koopt een vaste lens met een zeer groot diafragma (dus een zeer laag getal F-waarde).
Bvb:  50mm 1,8  (zeer lichtsterke portretlens, met zeer mooie bokeh) en beste prijs kwaliteit van alle lenzen.
Nadeel, je kan niet in of uitzoomen… dus voor die groepsfoto moet je al snel 10 meter naar achter gaan staan.)
 
- Je koopt een lichtgevoelige zoomlens:
Dit was mijn eerste investering tijdens mijn fotografie opleiding.
Er zijn lenzen op de markt, (iets duurder) met een vaste F waarde van F2,8 zowel op 18mm (breedhoek) als op 50mm (tele).
Zowel Sigma als enkele andere merken leveren prijs kwaliteit zeer goede lenzen in dit gamma.
- Extra lens:
Je koopt de camera met standaard lens, en koopt een extra lens (bvb 50mm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>