Antwerp resized, een fotoboek

Jasper leonard-6929

Doorheen  2010-2015 stelde ik beelden samen voor dit boek. De fotoreeks begon ik tijdens mijn eindwerk, zette ik verder als stadsfotograaf en eind 2015 werkte ik deze af in functie van dit fotoboek.

Het boek werd vorm gegeven door Jelle Maréchal , welke koos voor de kleurvlakken, mee de volgorde bepaalde en me bijstond in heel het boek- maak proces!

http://www.jellemarechal.be/

 

In deze ‘making of’ video krijg je een glimp achter de schermen bij de boek creatie.

 

Het boek is te koop via mijn webshop, of verkrijgbaar in de  boekhandel.

 

>> Webshop << 
Jasper leonard-6934

Jasper leonard-6952

Voorwoord:

De relatie van een fotograaf tot z n medium is vaak passioneel. In mijn geval uitte de liefde voor het vak zich in het plezier dat ik beleefde aan het onbesuisd prutsen aan camera lenzen. Het zou de fotografie niet heruitvinden, maar het heeft me wel gevormd tot de fotograaf die ik nu ben. Mijn beelden vandaag zijn nog steeds schatplichtig aan die begindagen. Mijn ‘lenzenproject’ lag ook aan de basis van mijn masterproef in de Beeldende Kunsten aan Sint Lucas Antwerpen in 2010.

Een van die lenzen was een 45 mm Tilt-Shift- lens, waar het rubber aan de lens zodanig geplooid wordt dat het beeld op bepaalde plaatsen op karakteristieke wijze aan scherp- te verliest. Met het juiste onderwerp en het juiste perspectief ziet een reële scene er door dit miniatuur effect al snel geënsceneerd uit. Tilt-Shift zet je als kijker op het verkeerde spoor, omdat je ervan uitgaat dat het een miniatuurbeeld is. In mijn thuisstad Antwerpen trok ik eropuit en richtte m n lens op het leven. Vanaf daken en hoogtewerkers, op de top van de kathedraal of vanuit een helikopter – de beste plekken om de stad in vogelperspectief in beeld te krijgen. Geen enkel beeld* werd in scène gezet. De stad ging gewoon haar gang en ik legde vast.

JACL2468 Jasper Leonard ©albanlebak

 

* Dit is de enige foto die in scène werd gezet, opdat je zou zien vanuit welke hachelijke posities dit boek tot stand is gekomen. © Alban Lebak

Jasper leonard-6955

“Hoe Werkt tilt shift”

Onze hersenen interpreteren Tilt-Shift foto’s onbewust als beelden van iets zeer klein. Of een foto miniatuur oogt of niet is voor ieder- een zelf te bepalen. De scherpte in Tilt-Shift- beelden l kt heel erg op macrofotogra e of foto’s van een klein onderwerp. Als je b voor- beeld een foto maakt van een detail van een lens, is slechts een klein deel van de foto echt scherp – zowel de boven- als de onderkant van het beeld blijven wazig.

Bij Tilt-Shift wordt dit effect nagebootst. Dat kan op twee manieren. Ofwel gebruik je specifeke Tilt-Shiftlenzen ofwel bewerk je de beelden digitaal – ook veel smartphones heb- ben tegenwoordig een Tilt-Shiftfunctie. In dit boek is slechts één beeld getrokken met een normale lens en digitaal ‘Tilt-Shift bewerkt’; vier foto’s zijn analoog.

 

Jasper leonard-6956

 

 

Jasper leonard-6948
Jasper leonard-6951
Jasper leonard-6954

 

Jasper leonard-6940

Een gedachte over “Antwerp resized, een fotoboek

  1. Jan Joost

    Wat is de haven van Antwerpen toch een fantastische stad. Dit fotoboek wil ik zeker een keer bekijken. Ook ga ik graag naar Antwerpen om door de haven te lopen en naar die prachtige havenkranen te kijken. Voor al is ze in werking zijn is het zo’n mooi gezicht.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>