Scannen en ontdekken

In het moderne print proces kan je enkel afdrukken maken van je negatieven, als je zelf een vergroter hebt. Of als je de negatieven scant met een digitale scanner.

IMG_20141012_162155

Op de expo “fractal horizons” toon ik enkele lichtbakjes (foto boven) in welke de originele negatieven steken van enkele opnames. Deze lichtbakjes verkoop ik als object, inclusief het negatief. Ik had niet verwacht dat ze zulk een succes zouden hebben.

Het negatief bovenaan had zeer veel aantrek, ik verkocht het lichtbakje en eveneens één afdruk van dit beeld.

Het beeld is een drie dubbele belichting tijdens overgang van dag en nacht. Gemaakt op een avond, waarvan de laatste belichting 40 minuten duurde. De berg is de ‘monte perdido’ in de Spaanse pyreneeën.

Jasper Leonard-IMG_8688-2

 

Ik dook in mijn archief en vind deze scan terug van het negatief :

10653612_759688190735882_6268948768243022273_n

 

Vermits ik deze scan in twee delen scande is er een kleurverschil tussen de linker en het rechter deel van het beeld. Al dus scande ik het beeld gisteren avond nogmaals.

 

Tijdens het scannen kwam ik allerhande vreemde zaken tegen.. ik illustreer ze even met de screenshots hieronder.Screen Shot 2014-10-13 at 22.56.34

Op heel wat beelden zie foto onder of boven, staan er witte lijnen in de lucht. Initieel dacht ik aan vliegtuigen. Maar na wat denkwerk kwam ik tot de conclusie dat deze de sterren zijn.

Sterren en de zon reizen steeds gestaag doorheen de tijd door onze hemel (zo ervaren we dit toch, in werkelijkheid draait de aarde). Als je 40minuten belicht van op het aardoppervlakte, zorg je ervoor dat je hun reisweg in beeld brengt.

Screen Shot 2014-10-13 at 22.56.42
Screen Shot 2014-10-13 at 22.57.47

 

De felle ster in de foto hieronder toont tal van onderbrekingen in haar lijn, deze zijn waarschijnlijk veroorzaakt door wolken welke het licht van de ster op bepaalde tijdspanne’s bedekte.

Screen Shot 2014-10-13 at 22.59.45

één van de nadelen van scannen is ‘stof’, het maakt niet uit hoe proper je denkt dat je negatief en scanner ook zijn, er komt altijd stof mee onder je scan te zitten.

Ik zeg steeds dat er geen photoshop gebruikt werd om mijn expo te maken.. eigenlijk werd er photoshop gebruikt om stof te verwijderen, en om kleurbeheer te doen. Op het beeld hieronder zie je enkele stofjes welke ik weg werkte.

Screen Shot 2014-10-13 at 23.00.32

Buiten stof kom je ook andere vreemde zaken tegen, kleine imperfecties in je negatief. Deze kunnen door water of allerhande processen (vuile handen, organismen, of zelfs speeksel) welke op je negatief verzeilt zijn. Deze imperfecties laat ik steeds op mijn beelden staan. Voor mij zijn ze deel van het negatief.

Screen Shot 2014-10-13 at 23.46.51Als je een uur stofjes verwijderd, beginnen je vingers soms te jeuken om ook andere storende elementen te verwijderen… zo twijfelde ik even om de steen hier onderaan weg te photoshoppen.. maar ik kon me bedwingen.

 

 

Screen Shot 2014-10-13 at 22.57.07

Na het stof te verwijderen voerde ik nog kleurbeheer uit, volledig in functie van hoe het negatief eruit ziet op normaal wit licht.

Vermits ik met dia positieve film werkte naar dit beeld, kan ik mijn kleuren afstemmen op het negatief zelf. Op het beeld hieronder houd ik mijn negatief met houder naast de scan, om zo de kleuren en contrast geloofwaardig te kunnen evenaren.

IMG_1705

 

Het uiteindelijke resultaat ziet er zo uit :

img865 color grading Flattened no dust

En deze word weldra gedrukt en ingekaderd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>