Op zoek naar horizonten

Met het oog op een expo (Fractal horizons) en vooral zin in experimenten. Ging ik de voorbije maanden op zoek naar visueel prikkelende horizonten.

Jasper Leonard-IMG_1865

Gewapend met een minibusje en een technische camera trok ik rond. Zo bracht ik de laatste weken door in de Pyreneeën. Buiten de Pyreneeën zag ik eveneens vele zichten in het Antwerpse, de Antwerpse Haven en Berlijn.

Jasper Leonard-IMG_0396

 

Heel de reeks is gemaakt met een Super Cambo ‘technische camera’. Welke je hierboven in een studio terugvindt.

De overstap van midden formaat camera’s (zie foto onder) naar large format was voor mij een evidente stap, vermits ik met een landschap reeks werk.

IMG_4219Jasper LeonardJasper Leonard

Eveneens wilde ik meer variatie van kijkhoek, en was een camera met verwisselbare lens een logische stap. De twee camera’s hierboven leverde prachtige resultaten op mijn USA roadtrip.. maar helaas heb ik enkel een kijkhoek van 50mm (equivalent op 35mm film camera.) Hierdoor mis ik sommige onderwerpen.

Voor de cambo camera beschik ik over 3 reguliere lenzen:

– een 90mm breedhoek (35mm film camera equivalent van een 28mm.)

-een 150mm ‘standaard” hoek (35mm film camera equivalent van een 50mm.)

-210mm lichte tele (35mm film camera equivalent van een 70mm)

Jasper Leonard-IMG_8688-2

Naar goede gewoonte bouwde ik ook enkele lenzen specifiek voor deze camera.

Zo liet ik enkele stukken 3D printen en metalen plaatjes lazeren om een 45mm 6X7cm lens te kunnen monteren.. Deze lens kan je gemonteerd op de camera  zien hoog in de Pyreneeën. (foto boven).

IMG_5322Jasper Leonard

 

Om deze lens te monteren liet ik eerst een houten MDF plaat lazeren. Maar deze bleek niet sterk genoeg..  (ondanks de coole uitstraling.)

IMG_5334Jasper Leonard

Aan de achterkant van de plaat gebruik ik een 3d geprinte ’bout’ om de lens op zijn plek te houden. (zie foto boven.)

 

De technische camera bied nog enkele voordelen tov rolfilm camera’s. Namelijk de cassetes en ‘slide film’.  Voor deze camera heb ik momenteel 11 cassetes (foto onder) deze kan ik uit mijn camera koffer halen om combinaties tussen landschappen te maken. Zo kan ik dus een archief foto’s laten rusten en bovenhalen om maanden later te combineren met een voordien gemaakt landschap.

Jasper Leonard-IMG_2199

Het doel van het project is om op zoek te gaan naar surreële horizonten en deze door meermaals te belichten te combineren in ‘grafische landschappen.’

De expo “Fractal horizons” toont mijn onderzoek binnen dit werkstramien.

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Op zoek naar horizonten

 1. Jo Van de Vyver

  Goe bezig, Jasper! Knappe filmpjes, boeiende experimenten met al die materialen…
  Ik zit ook veel zowat te knoeien met oude analoge camera’s, onderdelen combineren en van twee kapotte een nieuwe maken, enz…enz…

  Doe zo voort!
  Jo Van de Vyver (vader van Jonas)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>