Recycleert een shutter (Klio uit 1926)

Jasper Leonard-IMG_5669

 

Na enkele experimenten te doen, waarbij ik een 45mm groothoek objectief gebruik op een 9X12cm Technische camera. Bleek het gebrek aan een werkende sluiter nefast…  ik kon hier enkel test met doen, door de lens kap op en af de lens te plaatsen, en zo de “sluitertijd” te bepalen… niet erg praktisch.

Jasper Leonard-IMG_2895

 

Zo dook ik op een regenachtige dag in mijn dozen.. met lenzen en allerhande fotografische prullaria..

Jasper Leonard-IMG_5644Hier trof ik deze vergeten “Zeiss ikon onito” een groot formaat camera uit 1926-27. Deze oude duivel rustte vele jaren in een kelder en liep zo enkele hevige schimmelinfecties op..

Jasper Leonard-IMG_5663

Zijn Balg vertoonde helaas enkele gaten.. Hoe dan ook werkt het matglas nog steeds. (foto hieronder is door het matglas getrokken.)

Jasper Leonard-IMG_5678

 

Het fijne nieuws was dat deze camera een nog werkende sluiter en lens bezit.. met een maximum sluitertijd tot 1/100 en eveneens een T en een B stand.

Jasper Leonard-IMG_2887

Het Diafragma gaat bovendien tot F32… wat altijd handig is vermits ik op statief werk voor dit project.

Jasper Leonard-IMG_2889

 

Hieronder een detail van het diafragma met 10 perfect werkende bladen.

Jasper Leonard-IMG_2891

Enkele demonteer momenten later had ik de lens en sluiter volledig gedemonteerd..

Jasper Leonard-IMG_5680

 

Vervolgens verlijmde ik de achterste ring met de achterste ring van mijn 45mm Bronica lens… zo kan ik deze sluiter achter de bronica lens plaatsen in de camera.. In mijn technische camera is normaal nog plaats voldoende voor deze bizarre setup met een “achter sluiter en diafragma”.

Jasper Leonard-IMG_2901

Als de lijm morgen droog is weet ik meer…  vooral benieuwd naar de projectiecirkel met deze setup… Time will tell

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>